Тести по темі "Білки"
Варіант І
1. Денатурація білків —
це реакція руйнування структури:
а)
первинної;
б) вторинної;
в) вторинної та
третинної.
2. Укажіть серед
наведених сполук естер:
а) C2H5 - OH;
б) CH3 - CH2 - CH - COOH;
в) CH3 - COOC2H5;
г) (C6H10O5)n.
3. Вторинна
структура білка зумовлена...
4. Установіть
відповідність.
1. CH3 - CH2 - CH2 - CH2 - OH А. 1-бутанол
2. CH3 - COOC4H9
Б. α-амінобутанова кислота
3. CH3 - CH2 - CH(NH2)-COOH
В. Бутиловий естер оцтової кислоти
5. Амінокислоти — це
речовини, у молекулах яких одночасно містяться функціональні групи:
а) аміно- й
гідроксильна;
б) карбоксильна й
гідроксильна;
в) аміно- й
карбоксильна.
6. Нуклеїнові
кислоти — це:
а) природні полімери;
б) штучні полімери;
в) мономери для синтезу
білка.
7. Напишіть рівняння
утворення трипептиду з двох молекул гліцину й молекули серину.
8. Обчисліть масу
амінооцтової кислоти, яку можна одержати з хлороцтової кислоти масою 45 г і
амоніаку.
9. Запишіть рівняння
реакцій за схемою:
Бутанол бутанова кислота 2-хлорбутанова кислота 2-амінобутанова кислота
10. Обчисліть масу
тринітроцелюлози, яку можна одержати із целюлози масою 32 г, якщо масова частка
виходу продукту становить 97 %.
1. Вторинна структура
білка підтримується наявністю в молекулі білка зв’язків:
а) кратнихних;
б) водневих;
в) дисульфідних.
2. Укажіть серед
наведених сполук 2-амінокислоту:
а) CH3 - CH(NH2) - COOH;
б) CH3 - CH2 - CH(OH) - COOH;
в) CH3 - CH2 - CH2 - COOH;
г) CH3 - CH(NH2) - CH2 - COOH.
3. Первинна
структура білка зумовлена...
4. Установіть
відповідність.
1. CH3 - CH2 - CH2 - CH2 - CH2 - OH А.
Амінооцтова кислота
2. CH3 - COOC5Hn11
Б.
2-пентанол
3. CH2(NH2) - COOH
В. Пентиловий естер оцтової кислоти
5. Денатурація білка
відбувається під дією:
а) води;
б) кислот;
в) радіації.
6. Нуклеотид складається
із залишків:
а) вуглеводню,
ортофосфатної кислоти;
б) нітрогеновмісної
основи, вуглеводню, ортофосфатної кислоти;
в) нітрогеновмісної
основи, вуглеводню, сульфатної кислоти.
7. Напишіть рівняння
утворення трипептиду з молекули аланіну і двох молекул гліцину.
8. Обчисліть масу
2-амінопропанової кислоти, яку можна одержати з 40 г 2-хлорпропанової кислоти й
амоніаку.
9. Запишіть рівняння
реакцій за схемою:
Етанол етанова кислота дихлоретанова кислота аміноетанова кислота
10. Обчисліть масу
капронового волокна, яке можна одержати в результаті поліконденсації 6-аміногексанової
кислоти масою 96,8 г, якщо вихід продукту реакції становить 94 %.
1. Укажіть, наявністю
яких груп зумовлені амфотерні властивості білків:
а) -OH, -SH;
б) -NH2, -COOH;
в) -NH2, -OH.
2. Укажіть серед
наведених сполук амінокислоту:
а) NH2 - CH2 - CH2 - COOH;
б) CH3 - COOC2H5;
в) CH3 - CH2- CH - COOH;
г) CH3 - NH2.
3. Третинна
структура білка зумовлена...
4. Установіть
відповідність.
1. CH3 - CH2 - CH2 - OH А. 2-амінопропанова кислота
2. CH3 - CH2 - COOC2H5 Б. 2-пропанол
3. CH3 - CH(NH2) - COOH В. Етиловий естер пропанової кислоти
5. Для визначення
пептидних зв’язків у молекулах білків використовують:
а) біуретову реакцію;
б) гідроліз;
в) реакцію гідрування.
6. Функція нуклеїнових
кислот в організмі людини полягає:
а) у забезпеченні
енергією;
б) у забезпечення
живлення;
в) у зберіганні й
реалізації генетичної інформації.
7. Напишіть рівняння
утворення трипептиду з двох молекул аланіну й молекули гліцину.
8. Обчисліть масу
хлороцтової кислоти, що прореагувала з амоніаком, якщо в результаті одержали 28
г амінооцтової кислоти.
9. Запишіть рівняння
реакцій за схемою:
Пропанол пропанова кислота 2-бромпропанова кислота 2-амінопропанова кислота
10. Обчисліть масу
целюлози триацетату, одержаної в результаті етерифікації целюлози масою 48,6 г,
якщо масова частка виходу продукту становить 84 %.
Коментарі
Дописати коментар